Serena Spa logo

Jacuzzi winterklaar maken

Energieverbruik

U bent de gelukkige bezitter van een Serena Spa. Het hele jaar door heeft u genoten van uw jacuzzi, maar nu vraagt u zich af: moet de jacuzzi in de winter ook winterklaar gemaakt worden? Er zijn twee opties:

1. De jacuzzi blijven gebruiken in de winter.
2. De jacuzzi vanaf het vorstseizoen winterklaar maken.

Voor- en nadelen

Vaak krijgen wij de vraag of het nodig is om de jacuzzi winterklaar te maken. Veel mensen denken dat u de jacuzzi kunt uitzetten in de winter en het water erin kan laten staan. Wij raden echter aan om de jacuzzi de hele winter aan te laten staan. Het gebruik van een lekker warme spa in de winter is namelijk erg goed voor uw lichamelijke gesteldheid. Juist in de koude maanden is het warme water goed voor de bloedsomloop. Laat lekker de jacuzzi altijd aanstaan!

Mocht u geen gebruik maken van de jacuzzi in de winter, dan kunt u de temperatuur op 10 graden zetten. Hierdoor verbruikt de jacuzzi vrijwel geen stroom, maar voorkomt u wel het risico van bevriezen. U kunt dan per dag bekijken of u de jacuzzi alsnog wilt gebruiken. Zet de temperatuur omhoog en geniet weer heerlijk van uw jacuzzi!

Er zijn natuurlijk situaties waarin het beter is om de jacuzzi winterklaar te maken en het water compleet uit de jacuzzi te halen. Zo voorkomt u dat overgebleven water in de leidingen bevriest met alle gevolgen van dien.

Stappenplan: Jacuzzi winterklaar maken

Wanneer u uw jacuzzi laat leeglopen, mag er geen water meer in de leidingen achterblijven!

 1. Stroomtoevoer uitzetten
  Zet de stroomtoevoer naar de jacuzzi tijdelijk uit.
 2. Water laten weglopen
  Open de machinekamer en laat het water via de zwarte afvoerkoppeling uit de jacuzzi lopen. Leg het uiteinde van de slang goed laag bij de grond zodat de afvoer via zwaartekracht werkt. Dit kan ook met een dompelpomp. Via de normale afvoer loopt het bad het meest leeg.
 3. Pompen kort inschakelen
  Na het leeglopen kunt u de stroomtoevoer tijdelijk inschakelen en de jet pompen 10 seconden laten draaien. Dit blaast het resterende water uit de leidingen. Gebruik ook de blower (indien aanwezig) voor 10 seconden. Let op dat de pompen niet langer draaien dan de aangegeven tijd!
 4. Jacuzzi uitzetten
  Zet de stroomtoevoer naar de jacuzzi in de zekeringkast van uw woning uit.
 5. Resterend water verwijderen
  Gebruik een handdoek, dweil of waterzuiger om het resterende water te verwijderen, vooral in het voetengedeelte. Leg een grote handdoek in het voetengedeelte om het laatste water op te nemen.
 6. Filtercartridges verwijderen
  Zorg ervoor dat er geen water meer overblijft in de skimmerbak.
 7. Water verwijderen uit leidingen:
  Na vijf minuten kan er weer wat water omhoogkomen. Gebruik een waterzuiger of luchtcompressor op de bodemput om dit te verwijderen.
 8. Fittings losmaken
  Verwijder alle te verwijderen fittings. Hierdoor zal er water uitkomen. Laat de fittings losliggen zodat ze verder kunnen uitlekken. Laat ook de afvoerkoppeling open staan.
 9. Water uit leidingen bij pompen en verwarming verwijderen
  Gebruik een waterzuiger en luchtcompressor of een soortgelijk toestel om het resterende water te verwijderen.
 10. Jets controleren
  Zorg ervoor dat de jets volledig openstaan en dat de luchtsturingsknoppen (indien aanwezig) dicht staan. Plaats het uiteinde van de slang tegen elke jet. Hierdoor wordt nog meer water uit de leidingen geblazen.
 11. Jacuzzi schoonmaken
  Maak de jacuzzi goed schoon met een emmer warm water en een licht vochtige doek, zodat deze direct weer in gebruik kan worden genomen wanneer het seizoen verandert.
 12. Jacuzzi bedekken
  Bedek de jacuzzi met de cover. Het is aan te raden om een winterhoes aan te schaffen voor extra bescherming tegen de weersinvloeden.

 

Bij problemen of twijfels tijdens het winterklaar maken van de jacuzzi, en bij het opnieuw in gebruik nemen in de lente, raden wij aan om onze erkende vakmensen te contacteren. Dit zorgt ervoor dat uw Serena Spa goed en veilig wordt onderhouden.

Dit is de beste manier om uw Serena Spa winterklaar te maken. Zo kunt u met een gerust hart de winter in gaan, wetende dat uw jacuzzi goed beschermd is. 

Gert Jan Serena Spa

Gert Jan staat voor u klaar
Meer vragen over dit onderwerp?
Neem contact met mij op!

Showroom bezoeken?

Tijdens de vakantie is onze showroom gewoon geopend. Door een lagere bezetting verzoeken wij u om een afspraak te maken als u ons wilt bezoeken. Zo weet u zeker dat er iemand beschikbaar is die de tijd voor u heeft.