Serena Spa logo

Wat is de ideale PH-waarde jacuzzi

Ronde spa met zwarte afwerking
Er wordt natuurlijk veel gepraat over het bijhouden van de PH-waarde van uw jacuzzi. Hoe werkt dit nou, wat is PH eigenlijk en wat is nou de ideale PH-waarde. Eerst gaan we even kijken wat PH eigenlijk is. Daarna gaan we het hebben over hoe we hier nou mee moeten omgaan en wat voor invloed dit heeft op gebruik van de jacuzzi.

Bekijk onze spa’s

Wat is PH jacuzzi?

PH staat voor Pouvoir Hydrogen en met deze graadmeter wordt de zuurtegraad van water gemeten. De standaard PH schaal loopt van 0 tot 14. Een PH-waarde van 0 betekent dat je met water te maken hebt met een zeer hoge zuurtegraad. Ligt de waarde hoger dan 7 dan wordt het water basisch of alkalisch genoemd. In Nederland heeft het kraanwater meestal een vrij neutrale pH-waarde van rond de 7. Deze waarde kan echter verschillen per gemeente en zelfs van dag tot dag. Voor de jacuzzi is het goed om de PH-waarde tussen de 7.2 en de 7.6 te houden. Meestal hangt dit rond de 7.2, dat is dus neutraal water.
Massagekracht

Hoe meet u de PH-waarde?

De PH-waarde van uw jacuzzi water meten kan je op verschillende manieren doen. Zo zijn er bijvoorbeeld papieren strips waarop een kleurencode staat afgebeeld. Deze kan in het water worden gestopt waarna de kleur van de strip verandert. Het voordeel van deze strips is dat deze vrij goedkoop zijn. Een nadeel is dat er geen nauwkeurige meting mee gedaan kan worden. Om nauwkeurig de pH-waarde van water te meten kunt u het beste gebruikmaken van digitale meters. Deze kunnen op een tiende nauwkeurig de pH-waarde meten.

Hoe past u de PH waarde van jouw aan?

U kunt gebruik maken van zure of basische oplossingen om de pH-waarde aan te passen. Deze producten worden ook wel PH+ (ph plus) of pH- (ph min) genoemd. U kunt deze producten vinden in granulaat vorm. Deze korrels kunnen in kleine hoeveelheden worden toegevoegd aan het water van de jacuzzi. Vervolgens is het goed om even de pompen te laten draaien zodat het zich goed kan vermengen. Na een uur kunt u weer de PH-waarde meten en dan zult u zien dat de PH-waarde verandert is. Mocht het nog niet goed genoeg zijn kunt u nog meer bijvoegen. Het is wel verstandig om dit altijd in kleine stapjes te doen. Wanneer er teveel van de producten gebruikt wordt is de kans aanwezig dat het water verpest wordt. Dan kan niet de juiste PH-waarde behaald worden en de kans is dan aanwezig dat het water uit de jacuzzi helemaal vernieuwd moet worden. Het is goed om de PH-waarde 1 keer per week te meten zodat u er op tijd bij bent om het eventueel aan te passen. Hou er rekening mee dat wanneer u chloor in uw jacuzzi gebruikt dat dit een verhogende werking heeft op de PH-waarde van het water. Bij een hoge ph waarde past u een ph verlager (ookwel ph minus genoemd) toe en bij een te lage ph waarde is het goed om een ph verhoger toe te voegen.

Wat is het belang van de juiste PH-waarde?

Het is van belang dat de pH waarde van het water in uw jacuzzi in balans blijft. Wanneer de pH-waarde uit balans is kunnen algen en bacteriën hun werk doen, hiervan krijgt u aanslag in de jacuzzi. Alle viezigheden kunnen zich een stuk makkelijker binden aan het water waardoor de waterkwaliteit erg snel verslechterd. Ook toegepaste waterbehandelingsproducten verliezen hun werking wanneer de pH waarde niet op orde is. Het water in uw jacuzzi of spa kan troebel worden en effect hebben op uw verblijf in de jacuzzi. Zo kunt u last krijgen van jeuk en huidirritaties. Zorg daarom altijd dat de PH-waarde tussen de 7.2 en 7.6 blijft. Zo kunt u lekker zorgeloos blijven genieten van uw jacuzzi!

Onze spa’s een keer in het echt zien?

Gert Jan Serena Spa

Gert Jan staat voor u klaar
Meer vragen over dit onderwerp?
Neem contact met mij op!

Showroom bezoeken?

Tijdens de vakantie is onze showroom gewoon geopend. Door een lagere bezetting verzoeken wij u om een afspraak te maken als u ons wilt bezoeken. Zo weet u zeker dat er iemand beschikbaar is die de tijd voor u heeft.