Wat kost een jacuzzi?

Zoutwater Jacuzzi

Wij zien op internet veel handelaren in jacuzzi’s, hottubs en spa’s en nog meer beloftes op energieverbruik. Er zijn er zelfs bij die een soort energiegarantie geven met allerlei onhaalbare voorwaarden. Al deze beloftes en garanties zijn in onze ogen ongefundeerd en zitten vol aannames. Een spa die dag en nacht op temperatuur wordt gehouden verbruikt nu eenmaal stroom. Onder andere de bouwwijze van een spa zorgt voor minder energieverbruik. Wat kost een jacuzzi? In deze blog behandelen we alles rondom de kosten van een jacuzzi.

Bekijk onze spa’s

Hoe wordt het stroomverbruik positief beïnvloed?

Met een goed geïsoleerde spa bespaart u vele kWh per jaar. Een van de pilaren waarop Serena haar spa’s heeft ontwikkeld is duurzaamheid. Niet alleen de toegepaste materialen moeten van A-kwaliteit zijn en een lange levensduur hebben, maar een spa moet ook een zo laag mogelijk energieverbruik hebben zonder dat er aan comfort en massagekracht ingeleverd wordt.

Laten we beginnen aan de onderkant van de spa. Kou van de grond kan makkelijk omhoog trekken. Serena heeft een voorgevormde bodemplaat ontwikkeld die zorgt voor een isolerende luchtlaag tussen de grond en de spa. Alleen het frame, waarin de spa hangt, rust op de grond.

Ook via de wanden kan een spa veel warmte verliezen. Serena past een full foam isolatie toe, gebaseerd op opencellige polyurethaan met een extreem lage lambda-waarde. Alle techniek staat aan één zijde die wordt voorzien van een compacte klimaatruimte met meerlaagse polyfoam platen. Hiermee zijn we ervan overtuigd spa’s te bouwen met de beste wandisolatie op de markt.

Om warmte binnen de jacuzzi te houden is een goede cover cruciaal. Hierbij is het belangrijk dat het isolatiedeksel goed aansluit op de kuip en dat de cover een aflopende vorm heeft zodat er geen regenwater op kan blijven liggen en dat wind er makkelijk langs waait. De covers van Serena zijn op maat gemaakt en bestaan uit een reflectiescherm, meerlaagse foam isolatieplaten en een vochtschild.

Tot slot is het bij Serena ook mogelijk om uw spa te voorzien van een warmtepomp. De geavanceerde techniek zorgt ervoor dat lucht uit de omgeving omgezet wordt naar bruikbare energie. Onze warmtepomp is veel zuiniger dan traditionele warmtesystemen. U bespaart tussen de 50-70% aan stroom. Optimaal ontspannen zonder kopzorgen over energieverbruik.

Jacuzzi Lelystad kopen

Wat is nog meer van invloed op het stroomverbruik?

Het is logisch dat een strenge winter qua temperatuur zorgt voor meer verbruik. Maar ook de plaats van een jacuzzi heeft invloed. Staat de spa op de tocht, of meer beschut onder een overkapping in een tuinhuis of dicht bij huis. Daarnaast zorgt gebruik dat de spa moet verwarmen, dus hoe meer er gebruik van wordt gemaakt hoe meer stroom dat kost. En zorg dat u na gebruik de cover niet laat openstaan, want dan zal er veel warmte verloren gaan. Ook wanneer het water wordt ververst is er veel energie nodig om water weer op temperatuur te brengen.

De techniek in een Serena spa draagt bij aan lagere energiekosten. Watercirculatie wordt verzorgd door een losse circulatiepomp die veel zuiniger is dan wanneer de circulatie door de massagepompen wordt verzorgd. Daarnaast wordt de spa voorzien van 3 kW verwarming in plaats van 2kW. 

Wat kost een jacuzzi dan aan stroom?

Maar wat kost een jacuzzi als we kijken naar stroomverbruik? Uiteraard is dit afhankelijk van uw stroomprijs en of u misschien overcapaciteit heeft op zonnepanelen. Rekening houdend met bovenstaande variabelen wil ik u hierbij toch een goede richting geven voor de berekening van het energieverbruik.
Voor de verwarming van 1 liter water met 1 graden Celsius is grofweg 1,16 Wh aan energie nodig.

Uiteraard is het warmteverlies, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, afhankelijk van veel invloeden, maar laten we uitgaan van 3,5 graden Celsius warmteverlies per dag bij een spa met een inhoud van 1350 liter water. Vergelijkbaar met de Serena Porto uit de Majestic Line.

De berekening ziet er dan zo uit:
Per dag: 1.350 x 1,16 x 3,5 = 5.481 Wh = 5,48 kWh

De circulatiepomp van 110 W is 2 uur per dag in gebruik:
Per dag: 110 x 2 x 1,16 = 255 Wh = 0,26 kWh

Totaal in stand-by stand:
Per dag: 5,48 + 0,26 = 5,76 kWh

Per jaar: 365 x 5,76 = 2102,4 kWh

Wanneer we uitgaan van een gemiddeld gebruik van 3 uur per week van de spa met gemiddeld gebruik van 1 uur 2 massagepompen van 1.500 Watt en een 0,5 uur een airblower van 450 Watt

Per week: (2 x 2 x 1.500) + (0,5 x 450) = 6000 + 225 = 6225 Watt = 6,23 kWh

Per jaar = 52 x 6,23 = 311,5 kWh 

Conclusie - Dit kost een jacuzzi

Een spa kost dus inclusief gebruik ongeveer 2415 kWh op jaarbasis. Het aantal keren dat het spawater wordt ververst is niet in de berekening meegenomen. Op het moment van schrijven is de stroomprijs gemiddeld € 0,50 per kWH. De kosten van het gebruik van uw jacuzzi zijn ongeveer € 100,00 per maand. Prima te overzien, lijkt me. 

Bekijk onze spa’s

Riechert Serena Spa

Riechert staat voor u klaar
Meer vragen over dit onderwerp?
Neem contact met mij op!

Bezoek onze showroom en laat u inspireren

Maak een afspraak voor persoonlijk advies!

Showroom bezoeken?

Tijdens de vakantie is onze showroom gewoon geopend. Door een lagere bezetting verzoeken wij u om een afspraak te maken als u ons wilt bezoeken. Zo weet u zeker dat er iemand beschikbaar is die de tijd voor u heeft.