Logo Serena spa

Hoeveel stroom
verbruikt een jacuzzi?

Jacuzzi geïsoleerd

Hoe wordt een
jacuzzi geïsoleerd?

De isolatiewaarde van uw jacuzzi wordt bepaald door een aantal onderdelen. De belangrijkste factor voor een goede isolatie van uw jacuzzi is de binnenkant van de jacuzzi. Het isoleren van een jacuzzi is erg kostbaar. Dit is dan ook het eerste waar bij een goedkope jacuzzi op wordt bespaard. In veel gevallen wordt hier alleen een laagje isolatie op de kuip aangebracht.

Kuipisolatie
Onder de jacuzzi lopen honderden meters leidingwerk. Met alleen een laagje kuipisolatie is al dit leidingwerk onbeschermd. Met een buitentemperatuur die 30 – 50 graden lager is dan de watertemperatuur kunt u zich voorstellen hoeveel warmte er verloren gaat. 

Volledig geïsoleerd

Klimaatkamerisolatie

Sommige fabrikanten passen in plaats van kuipisolatie een laag isolatie aan de buitenzijde van de spa toe. Dit wordt ook wel klimaatkamerisolatie genoemd. De spa wordt als het ware ingepakt waardoor er zoveel mogelijk warmte onder de spa blijft hangen. Deze manier van isoleren is een stuk efficiënter dan het toepassen van alleen kuipisolatie.

De gedachte van klimaatkamerisolatie is dat de pompen het water opwarmen. Dit is echter een fabel. De pomp in de jacuzzi draait maximaal 3 uur per dag om het water te filteren en te verwarmen. Als de pomp vaker zou draaien zou uw jacuzzi continue stroom verbruiken. De restwarmte van een pomp die drie uur per dag aanstaat is nihil. Het water in uw jacuzzi geeft dus in plaats hiervan warmte af aan de ruimte onder de jacuzzi. Daardoor is er veel meer warmte nodig om ook deze ruimte op temperatuur te houden.

Doordat de pompen van de jacuzzi lucht nodig hebben kan de ruimte onder de jacuzzi nooit luchtdicht gemaakt worden. Warmte in de klimaatkamer gaat hierdoor verloren.

Voordelen klimaatkamerisolatie:

  • Relatief voordelige bouwwijze waardoor een voordelige jacuzzi
  • Isolatie heeft een lange levensduur


Nadelen klimaatkamerisolatie: 

  • Meer volume om op te warmen, ook de ruimte onder de jacuzzi moet opgewarmd worden
  • Klimaatkamer verliest warmte voor ventilatie van pompen
Stroomverbruik isolatie jacuzzi

Vele mogelijkheden

Full-foam isolatie

De efficiëntste vorm van isoleren is het toepassen van full-foam isolatie. Hierbij wordt een compacte ruimte vrijgehouden waar alle techniek van de jacuzzi in geplaatst wordt. De overige ruimte wordt volledig gevuld met een foam-isolatie.

De kuip van uw spa, het leidingwerk; alles is ingepakt in een dik pak isolatie. Grote fabrikanten van luxe merken werken met deze vorm van isolatie. Voorbeelden hiervan zijn Watkins, Hotspring, Dimension One, North spa’s en Jacuzzi. Ook het isoleren van spouwmuren wordt op deze manier gedaan.

Voordelen full-foam isolatie

  • De allerbeste isolatiewaarde. Laagste energierekening
  • De kuip en al het leidingwerk is volledig geïsoleerd
  • Het warme water geeft geen warmte af aan de omgeving


Nadelen full-foam isolatie

  • Dure bouwwijze en hierdoor duurdere aanschafprijs
  • Isolatie kan alleen door een specialist vervangen worden.


Elke Serena Spa is uitgevoerd met full-foam isolatie. In onze fabriek laten we u graag zien hoe onze jacuzzi’s worden geïsoleerd. 

Stroomverbruik isolatie jacuzzi

Op maat gemaakt

De cover op
de jacuzzi

Om de warmte binnen uw jacuzzi te houden is een goede afdekking cruciaal. Hierbij is niet de dikte maar vooral de gebruikte materialen in de cover van belang. Een goede cover loopt af zodat er geen wind op blijft liggen, heeft een vochtschild zodat de cover niet vol met vocht zuigt en is op maat gemaakt voor uw jacuzzi.

De bodemplaat onder de jacuzzi

Vanzelfsprekend is de lagere omgevingstemperatuur van de jacuzzi een belangrijke reden waardoor de jacuzzi afkoelt. Kou die uit de grond omhoog trekt is echter ook een belangrijke oorzaak van warmteverlies. Een goede jacuzzi staat daarom niet vlak op de grond maar heeft een voorgevormde bodemplaat. Hierdoor zit er een luchtlaag tussen de grond en de jacuzzi. Alleen het frame van de jacuzzi rust op de grond.

De isolatie en stroomverbruik van een Serena Spa

Elke Serena Spa is uitgevoerd in full-foam isolatie, heeft een voorgevormde bodemplaat en een hoogwaardige kwaliteit cover. Een Serena Spa is hiermee erg goed geïsoleerd. Hierdoor wordt er energie bespaard. Het energieverbruik is hiermee tot het minimale beperkt.

Het gemiddelde stroomverbruik van een Serena Spa is € 500 – € 750 per jaar. Hierbij is uitgegaan van een waterinhoud van 1250 Liter, een watertemperatuur van 38 graden en een gemiddelde buitentemperatuur van 10 graden en een gebruik van 2 uur per week. 

Spa Barcelona

Tips

Tips bij de aanschaf
van uw jacuzzi

1. Bekijk de binnenkant van de jacuzzi

Wanneer u gaat oriënteren op een jacuzzi wordt u vast verleid door de prachtige vormen en modellen in de showroom. U bekijkt het aantal plaatsen, aantal jets, verlichting en allerlei snufjes die er op de jacuzzi te vinden zijn. Al deze dingen zeggen echter niets over de kwaliteit van de jacuzzi.

Vraag daarom altijd of u de binnenkant van de jacuzzi mag bekijken. Vraag hoe de kuip is gemaakt en hoeveel garantie hierop zit. Deze kan namelijk nooit vervangen worden. Aan de binnenzijde kunt u ook zien hoe de jacuzzi is geïsoleerd. De manier waarop het leidingwerk in de spa is geïnstalleerd geven vaak ook een goed beeld van de kwaliteit. Liggen alle leidingen door elkaar heen of is alles netjes aangesloten?

2. Bekijk de bodemplaat van de jacuzzi

De bodemplaat is één van de belangrijkste onderdelen voor een goede isolatie. Ligt de bodemplaat vlak op de grond of is deze voorgevormd? Hierdoor ontstaan luchtdichte ruimtes tussen de grond en bodem van uw jacuzzi waardoor de kou uit de grond wordt tegengehouden.

3. Energiekostengarantie

Sommige fabrikanten geven een energiekostengarantie bij de jacuzzi. Hierbij krijgt u geld terug wanneer uw jacuzzi meer energie verbruikt dan een bepaald bedrag per maand. Vraag hierbij goed naar de voorwaarden van deze garantie. Uw fabrikant kunt u nooit garanderen hoeveel stroom uw jacuzzi verbruikt. Dit is afhankelijk van de grote van de jacuzzi, hoe vaak u deze gebruikt, hoe vaak u het water ververst, etc. Bijna altijd zijn dan ook allerlei voorwaarden opgenomen waardoor u nooit aanspraak kan maken op deze garantie. Zo valt het opwarmen van de jacuzzi bij watervervanging, het verbruik wanneer de cover van de spa is en het verbruik van de massagepompen buiten de garantie.

Kortom; de energieverbruik garantie geldt alleen als u de jacuzzi afgesloten laat staan op een vastgestelde temperatuur. En daar is deze nou net niet voor bedoeld.

4. Overweeg aanschafkosten ten opzichte van de verbruikskosten

Het verbruik van een goedkope jacuzzi is al snel ruim €1000 per jaar hoger dan een kwalitatieve jacuzzi. Daartegenover zijn slecht geïsoleerde jacuzzi’s vaak ook enkele duizenden euro’s voordeliger in aanschaf. De hogere aanschafprijs is dus binnen enkele jaren terugverdiend. Naast het energieverbruik heeft een kwalitatieve jacuzzi vanzelfsprekend meer voordelen. Bijvoorbeeld een echte krachtige massage, minder onderhoud door kwalitatieve componenten, etc.

Wanneer u een jacuzzi koopt voor de aankomende jaren adviseren we te kiezen voor een hogere aanschafprijs met meer comfort en lagere onderhoudskosten.

Bezoek onze showroom en laat u inspireren

Maak een afspraak voor persoonlijk advies!

Showroom bezoeken?

Tijdens de vakantie is onze showroom gewoon geopend. Door een lagere bezetting verzoeken wij u om een afspraak te maken als u ons wilt bezoeken. Zo weet u zeker dat er iemand beschikbaar is die de tijd voor u heeft.